Signe og Mads i Bolivia
 
 


Menu

Kontakt

Fællesbreve

Fotoalbum

Links

Gæstebog

Startside » fællesbreve

San Lucas, 28. december 2005

Kære alle


Vi nærmer os med hastige skridt det nye år. Vi vil fejre nytåret i Sucre sammen med Kristian, Susanne, Rie og Ole Henrik fra det andet projekt i Bolivia samt Ries familie, der i øjeblikket er på besøg. Ole Henrik har taget cigarer med fra Cuba, så vi har lidt til fejre det nye år med. Menuen bliver nok et par oksemørbrad tilberedt over grillen – det er med at udnytte Bolivias lave priser på mørbrad.
December måned har været dejlig varm, men for mange bolivianere har det ikke ligefrem har været julen, der har stået som den vigtigste begivenhed. Men derimod valget den 18. december – mere herom nedenfor.
Den 30. november ankom Mads og jeg til Sucre efter en kort ferie i Bolivias varmeste område. Erling (Mads far) skulle ankomme dagen efter – forhåbentlig uden problemer. Erling ankom planmæssigt i modsætning til sidste gang, men bagagen var forsvundet undervejs. Der skulle dog mere til at slå den gæve fynbo ud, som tog situationen med ophøjet ro – man kan vist rolig sige, at Erling havde været ude for værre ting i Bolivia tidligere. Bagagen ankom heldigvis dagen efter, så det var egentlig temmelig overraskende. Lige inden Erling ankom havde vi været på posthuset og hentet en kæmpe pakke fra Gorm, Tine og min mor. Den var spækket med pakker til både juleaften, men også kalender-gaver, adventsgaver samt ekstragaver. Den gjorde virkelig sit til, vi kom lidt i julestemning. Konfektsættet blev nydt godt og grundigt den 4. søndag i advent sammen med en skøn gløgg, hvor der ikke var sparet på rommen.

Sammen med Kristian, Susanne og Erling tog vi den 2. december til byen Tarija, som er beliggende syd for San Lucas. Her tilbragte vi nogle dage med bl.a. at tage på vin-besøg. Området er kendt sin produktion af vin, som siges at være Bolivias bedste – den er dog stadig ikke særlig god. Bolivianerne kan mange ting lige med undtagelse af at lave vin. Men det afholdte imidlertid ingen af os fra at smage på diverse vine og portvine. Det var en rigtig hyggelig vingård og et besøg dertil kan kun anbefales. Tarija har en noget varmere klima end San Lucas og er langt frodigere. Det er en rigtig hyggelig by med sine lidt over 100.000 indbyggere.

Efter nogle dage var vi atter i San Lucas. Vi skulle arbejde lidt – dog ikke i dansker-tempo. Ting tager jo den tid, ting skal tage! Mads og Erling fandt dog også tid til at tage på cykeltur ned af verdens måske nok farligste vej. Vejen er lige uden for San Lucas. I bil blev de to herrer transporteret op på toppen og kunne herefter suse i rasende fart ned af bjergvejen til stor begejstring for alle. Inden da havde Erling lånt Mads cykel og taget på en 2 timers cykeltur i ”det grønne” uden solcreme i middagssolen. Arme mand, der herefter så småt skiftede ”ham”. Søndag den 11. december afholdte de frivillige sundhedsarbejdere generalforsamling i San Lucas. Ca. 200 var mødt op til generalforsamlingen, hvoraf de fleste blev til dagen efter til et kursus i traditionel medicin. Begge dage forløb rigtig godt. Dagen før Erling skulle rejse fra Sucre, kørte vi af sted fra San Lucas. Men ikke fra den tidlige morgenstund, da vi lige skulle til en lokal fest først. Nabo-pigen var blevet student og vi var inviteret med til lækker grisesteg samt chicha (majsøl) og små skarpe til halsen. I modsætning til bolivianerne holdte vi danskere os tilbage, da vi jo skulle på farten senere på eftermiddagen. Kort efter vi tog afsked med de øvrige fest-deltagere begyndte et vildt haglvejr. Vi har oplevet haglvejr før, men aldrig så vildt som denne gang. San Lucas og omegn var efter en times uvejr blevet nærmest forvandlet til et snelandskab. Det lignede det i hvert fald. Temperaturen faldt med adskillige grader, men vi kom helt i julestemning.

Den 14. tog Erling fra Sucre efter en dejlig tid i hovedsageligt San Lucas, hvor julestemningen blev vakt under en lækker julefrokost ude i gårdhaven. Her manglede intet – alt var på bordet lige fra julesnapsen, sildene, hjemmelavet karrysalat til de lune frikadeller og ris a la manden. Både Mads og jeg er meget imponeret over Erlings planlægning af sine ture til Bolivia. På første tur var det påskefrokost tid og på anden tur var det julefrokost tid. Lige i øjet! Ikke helt planmæssigt kom Erling fra Sucre og dagen efter videre til Odense.

Valg
Der skulle afholdes bl.a. præsident-valg den 18. december i Bolivia. Vi valgte alle 4 at overvære valgets gang i Sucre. De to helt store kandidater var Tuto fra partiet ”Podemos”, der befinder sig til højre fra midten og Evo Morales fra socialistpartiet ”MAS”. Tuto var USA's mand, mens Evo fik sin primære støtte fra Hugo Chavez, Venezuela. USA havde udtalt, at de ville trække al sin støtte til Bolivia såfremt Evo ville vinde valget. Evo er, udover at være ”rød” politisk set, også af oprindelig herkomst. At en indianer skulle have vind i sejlene var for mange rige bolivianere samt USA yderst ubekvemt. I tiden op til valget havde valgkampagnerne kørte på højeste blus. Alt lige fra kasketter, valgplakater, kalendere og andet blev uddelt til interesserede. Og folk var interesseret her i Bolivia. De nævnte ting er normalt noget vi i Danmark betegner som ubrugeligt, mens det for mange især landbefolkningen var nærmest guld værd. Dagen før valget var det forbudt at føre politiske kampagner og gaderne var forbavsende rolige efter mange ugers konstante valgpropaganda, der larmede ud fra højtalerne monteret på diverse biler. På valgdagen var vi ude at se på valgstederne. I det store og hele mindede det meget om Danmark, hvis man vel og mærke ser bort fra, at på selve valgstederne blev der ført en diskret valgkampagne fra nogle af partierne. Her sad de personer, der stod for at informere om stemmeforholdene og sikre sig at alt foregik korrekt, med kasketter med parti-logo. Det kan vist ikke helt kategoriseres som en objektiv stemmeproces. Ud på aftenen blev valgresultatet offentliggjort. Med lidt over 50 % af stemmerne vandt Evo en jordskredssejr. Aldrig før havde en præsidentkandidat vundet så overbevisende i Bolivia og aldrig før havde Bolivia haft en indianer som præsident. Hvad tiden herefter vil bringe er endnu usikkert. Men vi og vigtigst af alt bolivianerne venter spændte. Man kan kun håbe på, at Evo har evnen, tiden og viljen til at ændre de totalt urimelige vilkår, som en stor del af befolkningen lever under. De fleste præsidenter holder kun et lille år, hvorefter de gerne væltes eller mere eller mindre frivilligt trækker sig. Men hvad der vil ske, må tiden jo vise.

Vor juleferie begyndte den 23. december. Vi var i San Lucas og havde medbragt 3 store ænder på over 8 kilo til sammen. Til 4 mennesker mente vi, det burde række…! Vi fik pyntet juletræ, spist risengrød og en lækker omgang bastant æbleflæsk, som Kristian med kærlig hånd havde tilberedt. Juleaftensdag røg ænderne i ovnene godt med æbler og svesker i numserne. Desværre var der ikke meget fedt m.m. på fuglene, så sovsen blev ikke videre god – men der var dog sovs. Ænderne smagte vildt godt, men kun 2 ænder formåede vi at spise sammen med de hvide og brune kartofler og rødkålen. Efter ris a la manden dansede vi om juletræet og sang julesalmer. Der var mange pakker til os alle. Faktisk helt vildt som vi alle 4 blev ”be-gavede”. Tusinde tak for julekort, mails og gaver. Vi havde en dejlig juleaften. Næste juleaften vil vi atter fejre i familiens skød.

Vi afslutter vort arbejde i Bolivia den 1. februar 2006. Herefter tager vi på et par ugers ferie i Bolivias meget berømte Madidi national park beliggende i amazonas. Den 15. februar forlader vi Bolivia og fortsætter til Buenos Aires, hvor vi vil blive nogle dage. Den 20. februar ankommer vi til Københavns lufthavn, Kastrup.

Mange kærlige julehilsner
Mads og Signe
FællesbreveArgentina på mc
juli 2006


Jungletur
13. februar 2006


Helstegt lama
12. januar 2006


Decembernyt
28. december 2005


Kvindehus i Pirhuani
oktober 2005


Kvindegrupper
13. oktober 2005


Tur til Azurduy
20. september 2005


Hilsen fra Bolivia
21. august 2005


Politik i Bolivia
19. juni 2005


Uro i Bolivia
9. juni 2005


Tur til Dalområderne
16.-23. april 2005


Karneval
25. feb. 2005


Den foerste tid i Bolivia
23. jan. 2005


Trafikuheld
21. dec. 2004


Ferietur i Guatemala
19. nov. 2004


Santa Calavera
19. nov. 2004


San José, Guatemala
30. oktober, 2004


Antigua, Guatemala
17. oktober, 2004