Signe og Mads i Bolivia
 
 


Menu

Kontakt

Fællesbreve

Fotoalbum

Links

Gæstebog

Startside » fællesbreve

San Lucas, 20. september 2005

Kære alle


Først lidt baggrundsinformation.
I Bolivia har IMCC (organisationen som vi er ansat af) to projekter kørende i henholdsvis San Lucas og i Azurduy. Som I måske er klar over, arbejder vi på projektet i San Lucas. Projektet i Azurduy har kørt i snart 13 år, og skal nedlukke juni 2006. Det var derfor ved at være sidste udkald, hvis vi skulle nå at besøge vore kolleger i Azurduy. Geografisk set ligger de to landsbyer, San Lucas og Azurduy, meget tæt på hinanden. Rent faktisk kan man gå imellem de to landsbyer på to-tre dage. Vælger man at køre i bil, tager turen ca. 12 timer, hvilket svarer til ca. 400 km næsten udelukkende på grusvej. Årsagen til den lange køretur er, at der er en stor flod imellem de to landsbyer. Man skal derfor først køre ca. 4 timer mod nord for at krydse floden og derefter ca. 8 timer mod syd til Azurduy.

Fredag d. 2/9 kl. 06.00 om morgenen tager vi af sted. Med os har vi tre bolivianske kvinder, som skal til Azurduy for at suge til sig af erfaringerne fra Azurduy-projektet. Fælles for de tre kvinder er nemlig, at de alle arbejder inden for én af IMCC´s hovedaktiviteter, og derfor vil kunne have gavn af at se, hvordan man arbejder ovre på den anden side af floden. En kort beskrivelse af vore rejseledsagersker kan man se ved at klikke på dette link: bolivianere på tur

Turen til Azurduy er som sagt lang. Vi holder et par mindre pauser undervejs, og ankommer trætte til Azurduy sidst på eftermiddagen. Vore kolleger i Azurduy har været så flinke at bestille bord på det lokale hamburger-sted. Ja, I troede måske at hamburgere hørte den vestlige verden til. Intet kunne være mere forkert. Bolivianerne kaster hamburgere i sig i hobetal - her syd for ækvator går de under navnet "hamburgesers". Den næste dag starter vi med at deltage i kurset for de frivillige sundhedsarbejdere i Azurduy. Vi bliver budt velkommen med levende musik. De spiller superklassikeren "Cholita Marina" som er Bolivias pendant til "himmelhunden" i danmark. Ellers forløber kurset stille og roligt, og I skal spares for kedelige fortællinger om pædagogik m.m. Dog skal det siges, at Azurduy´s sundhedsarbejdere er noget længere fremme end sundhedsarbejderne i San Lucas. De skulle helst forklares med IMCC´s lange arbejde i Azurduy. Desværre skyldes det nok primært Azurduy´s bedre infrastruktur, højere uddannelsesniveau (alle taler spansk og ikke kun inkasproget, quechua) og de mere frodige jorder hvorfor underernæring er mindre udbredt.

Om aftenen er det tid at kigge lidt på nattelivet i Azurduy. Vi finder en bar, hvor vi slår os ned. Vi får danset en del til de festlige bolivianske sange.

Næste dag er, søndag, er det tid at spille lidt fodbold. Jeg (Mads) får lov at komme med på IMCC´s hold i den lokale turnering. Det går fint. Som "Gringo" er man i gennemsnit et hoved større og noget bredere end højlandsindianerne. Det indgyder respekt i nærkampene, og man får masser af plads. Signe deltager også i en fodboldturnering. Det foregår på lille bane og der spilles pigerne mod drengene. Det sker til stor morskab for de fremmødte tilskuere. Husk at se video´en herfra, hvor Signe scorer et mål. Du kan downloade den fra linket til højre på forsiden.

Mandag er det igen tid at deltage lidt i kursusaktiviteterne. Igen er der levende musik. Vi bliver bedt om at lave "et indslag". Så skal der tænkes hurtigt. Hvad gør man for at underholde 30 ventende bolivianere? Vi tager en hurtig beslutning, og danser polka. Succesen er moderat, og vi slår over i en traditionel boliviansk dans, som vi i øvrigt er meget dårlige til. Så stopper musikken heldigvis, og vi slipper for yderligere ydmygelser.

Mandag eftermiddag tager vi ud for at kigge lidt på den skønne natur omkring Azurduy. I sammenligning med San Lucas, er der noget mere frodigt. Vi besøger et vandfald med små "pools" hvor vi kan svømme. Det lyder måske ikke som nogen stor ting, men når man bor på altiplano-højsletten hvor der ikke har regnet i 4 måneder, er det rart at få sig en svømmetur.

Tirsdag er det igen tid at vende snuden hjemad mod San Lucas. Det har været tre spændende dage. En af vores Bolivianske rejseledsagere (Irma) blev sågar tilbudt ægteskab af en af de frivillige sundhedsarbejdere i Azurduy. Han var en velhavende herre med 80 køer. Således var han villig til at afsætte de 10 som medgift, såfremt Irma ville tage hans hånd. Hun takkede (vistnok) pænt nej til den bejlende ungersvend.

Mange hilsner
Signe og Mads
FællesbreveArgentina på mc
juli 2006


Jungletur
13. februar 2006


Helstegt lama
12. januar 2006


Decembernyt
28. december 2005


Kvindehus i Pirhuani
oktober 2005


Kvindegrupper
13. oktober 2005


Tur til Azurduy
20. september 2005


Hilsen fra Bolivia
21. august 2005


Politik i Bolivia
19. juni 2005


Uro i Bolivia
9. juni 2005


Tur til Dalområderne
16.-23. april 2005


Karneval
25. feb. 2005


Den foerste tid i Bolivia
23. jan. 2005


Trafikuheld
21. dec. 2004


Ferietur i Guatemala
19. nov. 2004


Santa Calavera
19. nov. 2004


San José, Guatemala
30. oktober, 2004


Antigua, Guatemala
17. oktober, 2004