Signe og Mads i Bolivia
 
 


Menu

Kontakt

Fællesbreve

Fotoalbum

Links

Gæstebog

Startside » fællesbreve

Karneval i Bolivia, februar 2005

Kaere alle

Vi har nu karnevalet vel overstået her i Bolivia. Mange forbinder kun karneval med Brasilien, hvilket er en stor fejltagelse. Det er en fest som finder sted overalt i Sydamerika. Hver en lille flække på det store kontinent danser, drikker og æder så det er svært for en besindig vesterlænding at kapere. Ifølge bolivianerne og ifølge vores rejsebog om Bolivia er karnevalet som vi kender det i dag en fest som tog sit udgangspunkt i netop Bolivia - nærmere betegnet i byen Oruro i det bolivianske højland. Hvad der præcist ligger til grund for festlighederne, er os ikke helt bekendt, og for bolivianerne er det bestemt heller ikke vigtigt. En fest er en fest, og så behøver man ikke hænge sig i detaljer.

Vores karneval fandt sted i vores "hjemby" i Bolivia, San Lucas. Her startede festlighederne lørdag aften med dans (og druk) og lidt karaoke på plaza'en i byens "centrum". Vi dansede med til et godt stykke ud på natten.
Næste dag var det tid til den store vandkamp. Et optog startede uden for byen og bevægede sig, under heftig beskydning af vandballoner, dansende ind mod bymidten. Vi sluttede os til optoget, og besvarede ilden med vores nyindkøbte vandgeværer samt vandballoner. Som "gringo" (lettere nedsættende latinamerikansk ord for hvid mand/kvinde) er man et foretrukket mål, og der gik ikke længe inde vi var gennemblødte. Som altid i Bolivia tiltager festen i intensitet efterhånden som alkoholen glider ned. Ofte kan det ende i en tilstand som vel nærmest må betegnes som galskab. Denne søndag var ikke nogen undtagelse. Efterhånden som folk blev gennemblødte, var det ikke længere så sjovt at kaste med vandballoner. Én fik derfor den idé at fylde en vandballon med urin. Hvordan vedkommende formåede at få monteret den lille vandballon på "tappen", må forblive en gåde. Måske drevet til vanvid af den smerte som fyldningen havde forårsaget, valgte personen at kaste den stinkende genstand mod gringo'erne (os) - fy for satan!. Stinkende langt væk af urin valgte vi at forlade festen for at tage et langt tiltrængt bad.
Mandag aften fortsatte festen. Efter oplevelserne med vandballonen valgte vi at prøve en fest for det bedre borgerskab. Vi betalte hele 15 kroner ved indgangen, men så var der også inkluderet mad og fri bar hele aftenen. I Bolivia "inviterer" man andre til at drikke. Det foregår på den måde, at man tager et glas fyldt med et eller andet sprøjt, for derefter at skåle med den person som man ønsker at invitere. Herefter drikker man ud, fylder glasset igen, og rækker det til den anden person, som så skal drikke ud. Selvfølgelig synes Bolivianerne, at det er sjovest at invitere "gringoerne" til at drikke. Det er således komplet umuligt at være til en fest uden at blive godt stiv. Klokken fire om natten havde vi fået nok. Som nogle af de absolut første forlod vi festen for at komme hjem at sove.
Tirsdag var der igen fester. Jeg (Mads) forlod huset relativt tidligt (kl. 9) for at købe noget morgenmad. Desværre løb jeg ind i nogle "bagstive" kolleger fra hospitalet, som inviterede mig til at drikke. Jeg så ingen anden udvej end at slynge to hurtige glas sprut ned. Herefter hjem for at sove det meste af dagen - som størstedelen af byen i øvrigt.
Om aftenen var der naturligvis atter fest. Vi valgte at springe over, da vi var noget trætte. Onsdag var det atter tid at komme på arbejde. Om formiddagen fandt vi ud af, at man mange steder i Bolivia fejrer karneval helt indtil søndag. Denne dag var der således der tradition for, at de omkringliggende landsbyer vandrede ind til San Lucas for at drikke, feste og besøge vigtige personer i byen. Som arbejdende for en udenlandsk organisation må vi betegnes som prominente personer i byen. Vores have blev således invaderet af en gruppe meget fulde bønder. De ca. 30 mennesker dansede og spillede. Vi var heldigvis på forhånd blev advaret om, at noget sådant kunne ske. Jeg havde derfor været ude at købe noget billigt spiritus (ca. 2 kr./liter) som vi hældte i dem. Efter ca. en halv time havde de drukket knap 3 liter sprut, og dansede videre til det næste hus.

Sådan sluttede karnevalet for vores vedkommende. Godt trætte men rige på minder om en fest af format.

Mange hilsner
Signe og Mads
FællesbreveArgentina på mc
juli 2006


Jungletur
13. februar 2006


Helstegt lama
12. januar 2006


Decembernyt
28. december 2005


Kvindehus i Pirhuani
oktober 2005


Kvindegrupper
13. oktober 2005


Tur til Azurduy
20. september 2005


Hilsen fra Bolivia
21. august 2005


Politik i Bolivia
19. juni 2005


Uro i Bolivia
9. juni 2005


Tur til Dalområderne
16.-23. april 2005


Karneval
25. feb. 2005


Den foerste tid i Bolivia
23. jan. 2005


Trafikuheld
21. dec. 2004


Ferietur i Guatemala
19. nov. 2004


Santa Calavera
19. nov. 2004


San José, Guatemala
30. oktober, 2004


Antigua, Guatemala
17. oktober, 2004